top of page

Herfst

Rondleiding 

Als eerste activiteit van de dag krijgen de leerlingen een klassikale rondleiding op de boerderij door de boer(in). Nadien worden de leerlingen in kleinere groepen opgedeeld.  Om ervoor te zorgen dat de leerlingen gericht kunnen rondkijken op de boerderij is er een bingokaart voorzien. Op deze kaart zien ze allerlei foto’s van dingen die ze kunnen tegenkomen tijdens de rondleiding. Op het einde wordt er gekeken welke voorwerpen en dieren de leerlingen allemaal gezien hebben. Hierbij wordt ook bevraagd welke locatie de leerlingen het leukst vonden. 

We hebben ervoor gekozen om te starten met een rondleiding omdat de leerlingen voor de eerste keer op de boerderij komen. Boerin Kathleen van de Gasthuishoeve in Hove adviseerde ons om te starten met een rondleiding, omdat ze uit eigen ervaring wist dat de leerlingen vaak heel enthousiast zijn om voor de eerste keer de boerderij te kunnen ontdekken. Daarnaast kan de boer(in) van de boerderij op deze manier al heel veel info meegeven aan de leerlingen over de werking van de boerderij. Anderzijds hebben de leerlingen nu ook de kans om meteen vragen te stellen aan de boer(in) over dingen die ze zien op de boerderij.  

 

Landschapsmandala 

Voor de leerlingen effectief kunnen starten met het maken van een landschapsmandala kijken ze eerst naar de verschillende materialen die je kan terugvinden in de herfst. Hiervoor kijken de leerlingen rond op de boerderij. De dingen die ze gevonden hebben, brengen ze naar een centrale plaats. De begeleider kijkt met de leerlingen naar de gevonden voorwerpen en er wordt besproken wat ze zijn en waarom ze typisch zijn voor de herfst. Later in de activiteit gaan de leerlingen actief aan de slag met de voorwerpen om een mandala te creëren. Hierbij worden begrippen als symmetrie en spiegelbeeld verduidelijkt.  

Het idee voor het maken van een mandala met natuurlijke elementen komt uit de webinar: “Numeracy and maths in the outdoors”. (Conquer, 2020) Enkele leden van onze groep hebben deze webinar bijgewoond. Conquer is een grote voorstaander van buiten lesgeven. Zo heeft het niet alleen gezondheidsvoordelen, maar leerlingen zullen ook meer zintuigen tegelijk kunnen inzetten. Daarbovenop zorgt dit ook voor meer connectie tussen de leerlingen en de natuur waardoor de leerlingen meer milieubewust zullen denken.  

​

Herfstganzenbord 

Tijdens deze activiteit gaan de leerlingen aan de slag met verschillende inhouden over de herfst. Dit doen ze aan de hand van een ganzenbord waarop elk vakje een bepaalde kleur gekregen heeft. Afhankelijk van de kleur waar de leerlingen op komen, krijgen ze een opdracht. Wanneer er in kleine groepen gewerkt wordt, kan elke leerling individueel spelen. Als de groep te groot is, kan er overwogen worden om in teams te werken. 

In het werkstuk “Every child outdoors” geeft Clarke (2010) aan dat leerlingen meer betrokken zijn als ze buiten de klasmuren leren. Daarnaast kan je hierin ook lezen dat leerlingen dingen beter onthouden als ze er zelf actief mee aan de slag gaan. In deze opdracht zitten beide factoren verwerkt. Doordat de leerlingen zelf aan de slag zullen kunnen gaan met de opdrachten en de nieuwe inhouden in een boerderijcontext, zullen ze deze beter kunnen onthouden.  

​

Dagplanning van de boer(in) 

Welke activiteiten een boer(in) heeft op een dag in de herfst wordt verteld aan de hand van een verhaal. Bij dit verhaal horen prenten zodat de tekst ook visueel ondersteund wordt voor de leerlingen. Na het horen van het verhaal zullen de leerlingen zinnen uit het verhaal weer in de juiste volgorde moeten leggen door te letten op de signaalwoorden. Op deze manier leren de leerlingen meer over de boerderij en oefenen ze op taal. 

We kozen ervoor om de dagplanning van de boer(in) te vertellen in een verhaalvorm omdat dit voor de leerlingen een moment van rust is tijdens de drukke dag. De leerlingen krijgen tijdens hun bezoek veel prikkels te verwerken. Door een verhaal te vertellen, kunnen de leerlingen even op adem komen voor ze verder gaan naar een volgende activiteit. Dit was ook iets dat Kathleen van de Gasthuishoeve zelf vroeg. Ze wou niet enkel actieve opdrachten, maar ook rustige opdrachten. 

bottom of page