top of page

Mest

Kennismaking met mest 

Als eerste activiteit wordt er een wandeling gemaakt over de boerderij. Tijdens de wandeling nemen ze een kijkje in de verschillende stallen (stal jongvee, stal oude koeien). Wanneer de leerlingen in de grote stal zijn (oude koeien), krijgen ze de kans om de koeien ‘te voeden’ (= het eten dat er ligt dichter bij de koeien schuiven). Na het ‘voeden’ worden er een aantal vragen gesteld. Deze vragen leiden tot ‘Wat is mest en waar wordt dit opgeslagen?’. Daarna gaat de begeleider met de leerlingen naar de mesthoop. Hierbij worden de zintuigen van de leerlingen aangesproken en vergelijken ze de mest van de mesthoop met die van de koe. Als laatste maken de leerlingen ook kennis met kunstmest, die ze ook vergelijken met de verse mest van de koe.  

Deze activiteit vertrekt vanuit leerlingen als zogenaamde ‘grasduiners’ (Bos+, Natuurpuntbeheer en Plattelandsklassen, S.d.). Grasduiners zijn mensen die ontdekken, beleven, dromen en onderzoeken. Leerlingen mogen bij de kennismaking ontdekken welke verschillen er tussen mest zijn en beleven hoe het voelt om koeien eten te geven.  

​

Kwartet 

Na de kennismaking met de mest wordt er een kwartet gespeeld. Wanneer de leerlingen dit hebben, bestuderen ze de informatie die op de kaartjes staat en hangen ze dit bij de juiste groep (vaste mest, vloeibare mest of kunstmest) op een groot bord. Waar het gaat, wordt er ook teruggekoppeld naar de ervaringen van in de stallen en aan de mesthoop. 

Bij het kwartet gaan de leerlingen actief aan de slag. Uit 'Buitentijd = leertijd', een onderzoek uit Nederland (Mieras, 2018) hebben we gehaald dat bij meer sport en spel, leerlingen cognitief beter gaan presteren. Ook halen we uit het werkstuk van innovaties in het onderwijs dat een uitdaging leerlingen meer stimuleert tot leren (Gutiérrez et al, 2018). Dit komt omdat het welbevinden van leerlingen stijgt als ze zich goed in hun vel voelen. 

​

Op het veld 

Als derde activiteit gaat de begeleider met de leerlingen naar het veld. Daar wordt een korte uitleg gegeven over mest op het veld. Ze staan stil bij hoe er bemest moet worden en wanneer dit best gedaan kan worden. Bij deze activiteit maken de leerlingen kennis met de regels rond bemesten. Op het einde van de activiteit bepalen de leerlingen of het op die dag een goed moment is om te bemesten. Daarna wordt dit samen op een klassikale weerkalender ingevuld. 

Tijdens het interview met Gabriëls, D. (Gabriëls, 2021) gaf hij aan dat er verschillende momenten zijn waarop je kan bemesten. Dit leek interessant om mee aan de slag gaan en leerlingen zelf te laten ervaren wanneer het een goed moment is om te bemesten.    

​

Kringloop 

Tijdens deze activiteit gaan de leerlingen aan de slag met de mestkringloop. Hierbij worden de leerlingen gesplitst in twee groepen. Elke leerling krijg een concreet voorwerp en een kaartje. In groep bespreken de leerlingen de juiste volgorde en vormen vervolgens een kring. De leerlingen ontdekken dat er geen echt begin is en dat het ene het andere nodig heeft: een echte kringloop.  

Uit het onderzoek ‘Outdoor education’ (Beckers e.a., 2019) blijkt dat door outdoor learning leerlingen leren samenwerken, onderhandelen en leiderschap opnemen.

Doordat de leerlingen in groep een kringloop moeten maken, leren ze samenwerken en verschillende rollen, zoals leider zijn, opnemen.  

bottom of page