top of page

Water

Waterverbruik koe – kalf – mens 

Om aan te tonen hoeveel water een koe drinkt, spelen de leerlingen een spel. Hierbij moeten ze zichzelf verplaatsen naar het vak dat hoort bij één van de mogelijke antwoorden. Tijdens deze activiteit gaat de begeleider in gesprek met de leerlingen om de verbruikte hoeveelheid water van een koe, kalf en mens te vergelijken. Op het einde van deze activiteit gaan de leerlingen kijken naar de melkinstallatie. Dit doen ze omdat er tijdens de activiteit de link gelegd wordt tussen een goede melkproductie en voldoende water drinken. 

Kathleen van de Gasthuishoeve Boshoek (Kathleen, 2021) gaf ons gerichte informatie over water en koeien. Een koe moet ongeveer evenveel water opnemen naar de hoeveelheid melk ze produceert. Dus om één liter melk te produceren, drinkt een koe één liter water. Het drinkwater voor de koeien moet van goede kwaliteit zijn. De landbouwer gebruikt hiervoor leidingwater of regenwater.  

Van uier tot winkelrek 

 

Van uier tot winkelrek 

Na de vorige activiteit krijgen de leerlingen nu meer informatie over de weg die de melk aflegt van bij de koe tot in de winkelrekken. Dit wordt gebracht in een onderwijsleergesprek dat ondersteund wordt met prenten. Er zal dus ruimte zijn voor de leerlingen om vragen te beantwoorden en zelf vragen te stellen aan de begeleider. Op het einde van de activiteit krijgen de leerlingen de prenten in een willekeurige volgorde te zien. Het is nu aan hen om de prenten weer in de juiste volgorde te leggen. Als dit gebeurd is, wordt dit in groep besproken en krijgen de leerlingen een glazen fles. Deze hebben ze nodig voor de volgende activiteit. Als deze activiteit niet wordt uitgevoerd op een melkveebedrijf kan het leergesprek gaan over de weg die het water moet afleggen om tot bij de plant te komen.  

In deze activiteit komen de vier fases van flow learning (Cornell, 2019) aan bod. De leerlingen worden aan de hand van een onderwijsleergesprek met prenten enthousiast gemaakt voor de activiteit. De leerlingen zetten tijdens het verhaal hun zintuigen in. Ze luisteren aandachtig naar het verhaal. Na het verhaal oefenen de leerlingen de inhoud in doordat de begeleider de prenten in een willekeurige volgorde toont. De laatste fase is het reflecteren. De prenten worden besproken en leerlingen delen hun ervaringen. 

​

Melken van de namaak-koe 

De leerlingen kregen op het einde van de vorige activiteit een glazen fles mee. Deze gebruiken de leerlingen tijdens deze opdracht. Op de Gasthuishoeve in Hove staat een namaak-koe die gemolken kan worden. De leerlingen plaatsen een emmer onder de uier. Vervolgens kunnen ze telkens per twee de koe melken. De melk die uit deze koe komt, is namaak-melk (of water). Wanneer er voldoende melk in de emmer zit, vullen de leerlingen hun fles tot aan de streep die er op staat. Deze fles nemen ze mee naar de volgende activiteit.  

We hebben ervoor gekozen om de leerlingen de koe te laten melken, omdat we tijdens onze literatuurstudie meermaals konden lezen dat leerlingen die zelf actief aan de slag gaan, dingen beter kunnen onthouden (Mieras, 2015). Daarnaast bekeken we ook een webinar van Juliet Robertson (Robertson, 2020). Daaruit haalden we dat het belangrijk is om leerlingen in de echte wereld te laten leren. Door zelf de koe te mogen melken, kunnen de leerlingen ervaren wat het is en zullen ze de ervaring langer onthouden.  

​

Flessenorgel  

Tijdens de vorige activiteit hebben de leerlingen een fles gevuld tot aan een bepaalde hoogte. Hiermee creëren de leerlingen nu hun eigen flessenorgel. Ze kunnen volgen op een speciale partituur om te weten wanneer zij hun fles moeten aanspelen. Samen zullen ze dan onder begeleiding van een begeleider een lied spelen.  

Tijdens deze activiteit gaan de leerlingen creatief aan de slag. Voor sommige leerlingen kan dit leiden tot een verbreding van hun comfortzone. Anderen zullen dan weer nieuwe talenten ontdekken of verder bouwen op de talenten die ze al hebben. Juliet Robertson haalde in haar webinar ook aan dat het belangrijk is om met kinderen creatief aan de slag te gaan in de natuur. (Robertson, 2020) Hierdoor zal hun respect voor de natuur groeien. Dit effect is ook op latere leeftijd nog zichtbaar. 

bottom of page