Lente
Fantasiekalfje
Om de leerlingen een zo gevarieerd mogelijk aanbod te geven, hebben we hier gekozen voor een muzische activiteit. De leerlingen gebruiken in deze activiteit veel verschillende zintuigen. Ze bestuderen bij deze opdracht het voer van de kalfjes. Ze mogen dit bekijken, voelen, ruiken en zelfs proeven. Later gaan ze aan de slag met de verschillende vormen van het voer. Deze tekenen ze op een wit blad. Later worden deze vormen uitgeknipt en opgeplakt in de vorm van een kalfje. De leerlingen werken hiervoor samen in een kleinere groep.
Voor deze activiteit is er een conceptcirkel opgesteld. Op deze manier kan er binnen deze opdracht aan de juiste doelen gewerkt worden. Daarnaast kunnen de leerlingen in deze activiteit veel verschillende talenten tonen aangezien er in deze opdracht veel kleinere opdrachtjes verwerkt zitten.
De lente brengt nieuw leven
De lente is het moment waarop veel planten opnieuw beginnen te bloeien. Deze activiteit zal dan ook plaatsvinden in de moestuin. Hier exploreren de leerlingen eerst de omgeving aan de hand van hun zintuigen. Zo mogen ze eerst benoemen wat ze zien, maar zullen ze later ook moeten vertellen wat ze kunnen horen. Daarna wordt er hen een verhaal voorgelezen over het ontstaan van nieuw leven. Hierbij wordt de koppeling gemaakt naar de talenten die de leerlingen al hebben en degene die nog moeten groeien. Tot slot krijgen de leerlingen zelf de kans om nieuw leven te starten door zelf een zonnebloem te planten. Hierbij krijgen ze ook een extra briefje met daarop de juiste verzorgingstechnieken voor het groeien van de bloem.
Tijdens ons project volgden ook enkele van ons de webinar: “Supporting learners with additional support needs in the outdoors”. In deze webinar vertelt Aly Conquer dat leerlingen niet enkel de aangeboden leerstof leren, maar dat ze ook een connectie creëren met de natuur. Hierdoor zal hun gedrag ten opzichte van de natuur beïnvloed worden, ook op langer termijn. Door de leerlingen zelf voor een plantje te laten zorgen, hopen we deze connectie te versterken.
​
Boerderijspel
Bij dit spel wordt er vooral gefocust op de verschillende boerderijdieren. Hierbij worden verschillende leergebieden betrokken; wiskunde, taal, wetenschap en techniek en muzische vorming. De leerlingen werken in een team samen om zoveel mogelijk kaartjes te verzamelen. Dit doen ze door met hun pion voort te bewegen op het spelbord. Op deze manier komen ze op een bepaalde kleur terecht waarbij een kaartje hoort. Ze kunnen de kaartjes dan winnen door de opdracht op het kaartje juist uit te voeren. De kaartjes kunnen verschillen tussen tekenkaartjes, denkkaartjes, uitlegkaartjes en vragenkaartjes
In deze opdracht kunnen er veel verschillende talenten ingezet worden. Leerlingen zouden hier dus ook nieuwe talenten kunnen ontdekken door buiten hun comfortzone te treden. Daarnaast zorgt ook hier de spelfactor voor meer betrokkenheid van de leerlingen. Op deze manier zullen ze de nieuwe inhouden beter kunnen onthouden. Tot slot wordt met dit spel ook beroep gedaan op de autonome motivatie van de leerlingen waardoor ze zelf deze activiteit niet als ‘leren’ zullen ervaren, maar eerder als ‘spelen’.